Kocsis-Cake: Egy baloldali pártnak bátran kell beszélnie Trianonról!

Kocsis-Cake: Egy baloldali pártnak bátran kell beszélnie Trianonról!

A feldolgozás pedig fontos, hogy a jövő felé fordulhassunk. Ezért szervezett beszélgetést a Párbeszéd Trianon 100. évfordulója alkalmából.

Trianon 100. évfordulója alkalmából szervezett videós konferenciabeszélgetést a Párbeszéd. Szücs Balázs párbeszédes önkormányzati képviselő moderálásával beszélgetett egymással Nyáry Krisztián irodalmár, Ravasz Ábel magyar nemzetiségű szlovák szociológus és politikus, korábbi romaügyi kormánybiztos, Parászka Boróka erdélyi újságíró és Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és pártigazgatója.

Trianon igazságtalan és az egész országnak traumát okozó döntés volt.

A békediktátum 100. évfordulójára emlékezve nyílt, őszinte, tabuk nélküli párbeszédre van szükség: valódi odafordulásra és odafigyelésre. A feldolgozás pedig azért fontos, hogy a jövő felé fordulhassunk. Csak akkor lehet igazán továbblépni, ha az emberek fájdalmát tudatosítjuk, elfogadjuk és tiszteletben tartjuk. Ezért szervezte meg a Párbeszéde ezt a beszélgetést. 

A konferencián szóba került többek közt, hogy mitől ilyen neuralgikus pont Trianon és a trianoni békeszerződés a magyar történelemben?

Trianon témája be van zárva egy nacionalista szemszögbe.

Erre a kérdésre Parászka Boróka úgy reagált, azért nem folyik erről nyitott párbeszéd a magyar közéletben és kulturális életben, mert nem a téma be van zárva egy nacionalista szemszögbe.

Ezt csak magyar kérdésként látjuk.

Nyári Krisztián szerint nyugodtan lehet azt mondani Trianon kapcsán, hogy tragédia. Ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, miféle tragédia. 

Kocsis-Cake Olivio úgy fogalmazott, ma már nem a visszaszerzés kérdése a fő téma a politikában, hanem az a fő kérdés, hogy ki a hibás érte. Ebben pedig rendszerint bűnbakként állítják a baloldalt. A Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint ezt meg kell törni. 

Éppen ezért egy baloldali pártnak bátran kell beszélnie Trianonról.

Ravasz Ábel szerint nehéz neki válaszolnia arra a kérdésre, hogy hogyan lehet és kell Trianon témájáról beszélni. Ő ugyanis Szlovákiában él. Nagyon különbözően éli meg ezt a témát egy határon túli magyar. Magyarországon belül például fel lehet tenni olyan kérdéseket, hogy ki a hibás. A határ másik oldalán azonban ez már annyira nem számít. 

Erre csatlakozva Nyári Krisztián azt mondta, "az öncsonkítás a mai napig zajlik. Egyre kevesebb magyar állampolgárban gondolkodik a magyar állam 1896 óta." 

"Ez egy mélyen baloldali téma!"

Parászka Boróka pedig elmondta, hogy ez egy mélyen baloldali téma. Hiszen, ha volt olyan ember az elmúlt 100 évben, aki érvényesen, hitelesen tudott beszélni az utódállamok létrejöttéről, akkor az Jászi Oszkár volt. 

A teljes beszélgetést, még sok kérdés kitárgyalását itt lehet megnézni:

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.04

20000 forintot vesz el Orbán minden budapestitől

A kormánypártok olyan költségvetést fogadtak el, ami bevezeti a Budapest-adót, minden egyes budapestitől elvesz évente 20 ezer forintot. Súlyos sarccal sújtották az önkormányzatokat - írja oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.07.03

Rabszolgák leszünk: heti 7 nap munka, havi 1 szabadnap

A vészhelyzet lejárta után is marad a rabszolgatörvény, továbbfejlesztett verzióban. A Fidesz látástól jövő Mikulásig dolgoztatná a magyarokat.

  • 2020.07.03

Baromságok, amiket Orbán ma reggel mondott

Orbán Viktor péntek reggeli prédikációit heteken át nélkülöznünk kellett. Most aztán ömlesztve kaptuk a hülyeségeket. Szerinte a magyar ember tengerre vágyik, a migránsok terjesztik a koronavírust, a nyugat pedig egyre hanyatlik.